Året der gik 2023


Farvel til 2023... Så gik endnu et år - et år med vildt vejr – fra sommerens lange tørke til efterårets storme, hvor især oktober-stormen satte sine spor i vores område med oversvømmede diger og kridtforstøvede træer i Klinteskoven og ikke mindst det, der føles som en meget våd finale.

I 2023 har vi på Kimergården satset endnu mere på bæredygtighed, der for os betyder nærhed, ærlighed og samspil mellem natur og mennesker.

Igennem hele året har vi arbejdet tæt sammen med Møn UNESCO Biosfære, hvor vi bl.a. har medvirket til en række arrangementer som fx forårets Temamøde om Vordingborg – Danmarks Vildeste Kommune - det til dato mest besøgte temamøde i Møn Biosfære, Biosfære ambassadørkursus for 28 kursister over 4 kursusgange - hvor læring og relations opbygning sker gennem gode oplevelser i biosfæreområdet og sidst med ikke mindst Biosfære Julebazar – hvor lokale producenter, kunsthåndværkere og ildsjæle gennem boder, talks og workshops præsenterer et udvalg af lokale produkter, initiativer, metoder og kreative løsninger med fokus på bæredygtighed.

Det har også været vores første år i vores nye 0-energi-hus – og vi er så glade for at bo her! Også her har vi arbejdet på at dele vores viden og erfaringer om 'bæredygtighed i byggeriet' – derfor var vi en søndag i september værter for en del af arrangementet "Strå som bæredygtigt bygningsmateriale i fortid og fremtid" - arrangeret af vores lokale Bygnings- og Landskabskultur forening.

Selvom vi har sagt farvel til meget af vores tidligere 'landbrug' herunder også vores økologi-status, så ønsker vi stadig at bevare den tætte kontakt med vores jord og natur. Vi har stadig nogle få bistader, og der er stadig honning med smagen af naturen omkring Kimergården på hylden i vores lille butik. Det er en fornøjelse at se hønsene trives i en lille flok med masser af plads både inde og ude, og vi tilpasser flokken igen til foråret, hvor det igen vil være muligt at tilmelde sig æg på abonnement.

I mosteriet har det været et vanskeligt år – bl.a. fordi det blev en meget langstrakt sæson hvor de første æbler kom allerede tidligt i augusts sommervarme og de sidste i decembers frost og sne og æblerne var mærket af de vejrmæssige udsving. Men som altid har det været en fornøjelse at forvandle sæsonens overskud til vinter-vitaminer!

I efteråret kunne vi byde velkommen til to nye biodiversitets-klippere: Vimse og Hildasay – to små shetlandsponyer. Vi ønsker at skabe plads til biodiversitet på vores grund, og ponyerne skal holde det næringsrige græs nede til fordel for hjemmehørende blomster og urter og deponere små gødningsbunker til insektlivet. Et projekt vi glæder os til at se effekten af på længere sigt!

Vi siger farvel til et travlt 2023 og glæder os til 2024!

Nytårshilsener fra os på Kimergården