Mosteriet
æbler, æbler, æbler!
Har du for mange æbler i haven?
Så lad os hjælpe dig med at fylde dem på flasker! Når vi laver dine æbler til most, kan du nyde dine æblers gode smag og vitaminer i en længere tid og sikre en god udnyttelse af naturens overflod.
Wow vi har fået mange æbler ind til mostning! Vi må derfor nu melde fuldt hus for denne sæson - vi kan simpelthen ikke nå mere end det, der allerede er booket.
MOSTERIET ER LUKKET FOR NYE INDLEVERINGER i 2024!
Vi ses igen i 2025
Hvordan?
Du afleverer dine æbler hos os på Kimergården. Dine æbler skal være rene og fri for jord og blade. Det må gerne være nedfaldsæbler, men der må ikke være råd, da det fordærver mosten.
Vi finvasker æblerne, kværner dem til pulp og presser dine æbler til den lækreste most til dig af netop dine æbler.
Den friske most kan holde sig ca. 5 dage på køl. Du kan vælge at fryse eller pasteurisere mosten for at forlænge holdbarheden. Du kan selv pasteurisere mosten eller lade os gøre det for dig.
Der skal ca. 40 kg. æbler til en presning - det svarer til omkring 4 fyldte indkøbsposer. Det giver normalt 15-18 liter frisk most afhængig af hvor meget saft, der er i æblerne.
Priser 2024:
Pris pr. presning inkl. emballage:
Frisk most i 3 liters Pouch-bags (5-6 stk.) kr. 325,-
Pasteuriseret most i 3 liters Pouch-bags (5-6 stk.) kr. 525,-
Pasteuriseret most i 0,5 liter glasflasker (30-35 stk.) kr. 650,-
Kontakt os for at aftale nærmere om presning af dine æbler, eller hvis du har spørgsmål!
Udstyr til leje:
Hvis I gerne selv vil moste jeres æbler har vi et sæt bestående af en håndkværn (ligner en kæmpe gammeldags persillehakker) og en lille presse som kan lejes for kr. 400,- pr. døgn.
Æblemost og holdbarhed...
Når dine æbler er forvandlet til frisk æblemost, kan den holde sig op til en uge i køleskabet. Du kan vælge at fryse eller pasteurisere mosten for at forlænge holdbarheden.
Pasteurisering er grundlæggende en opvarmning, der dræber de bakterier, der naturligt findes i mosten. Mosten skal opvarmes til minimum 75 grader og kan derefter tappes på ren emballage og forsegles. Sådan kan mosten holde sig i 6 til 10 måneder ved stuetemperatur, gerne mørkt, tørt og køligt. Pasteurisering ændrer dog mostens smag.
Frysning skal ske i plastemballage, da mosten udvider sig, når den fryser. Vi anvender 3 liters pouch-bags. Mosten skal fryses hurtigst muligt efter mostning, og kan så holde sig i op til 12 måneder. Pouch-bag'en kan komme direkte i fryseren. Når mosten skal bruges, tages den ud og tør - det tager op til 24 timer at optø 3 liter most - og omrystes før brug. Når mosten er tøet skal den opbevares på køl ved max 5 grader og har en holdbarhed på op til en uge - ligesom frisk most. Frysning bevarer mostens smag.